Dolgu Nedir ?
Dolgu yöntemi son zamanlarda ülkemizde popülerlik kazanan estetik dışı uygulamalardan biridir. Yaşlanma, güneşin yıpratıcı etkisi, kimyasal maddeler vb maruz kalınan durumlar sonucu cildimizde kırışıklıklar ve deformasyonlar meydana gelmektedir.
- Bu tür şikayetlerin giderilmesi için “dolgu malzemeleri” kullanılmaktadır. Pratik, ağrısız, kolay ve hızlı uygumalar olması nedeni ile de ayrıca tercih edilmektedirler. Dolgu malzemeleri çeşitli olmak ile birlikte en bilinen çeşitleri; geçici ve kalıcı dolgulardır.
Dolgu Nasıl Yapılır ?
Dolgu malzemeleri ile hastanın şikâyetçi olduğu bölgeye uygulama yapılır ve rahatsızlık veren durumlar giderilir. Dolgu malzemeleri sayıca fazla ve çeşitlidir. Genellikle vücutta bulunan maddelerden veya bu yapısal maddelerin yerine konabilen kimyasal maddelerden oluşmaktadırlar. Günümüzde ise en yaygın şekilde uygulanan dolgu maddesi hyaluronik asit’(HA) tir. Hyaluronik asit, insan vücudunda bulunan bir maddedir. Cildin dolgun, parlak ve gergin görünmesini sağlar.
Dolgu Ne Kadar Kalıcı ?
Kalıcılığı 6 – 12 ay arasında değişmek ile birlikte kişiden kişiye farklılık gösterir. Uygulama ve uygulanan malzeme güvenliği açısından tecrübeli bir plastik cerrah tercih edilmelidir.
Hyaluronik asit uygulamasının faydaları;
- Kırışıkları azaltır.
- Canlı ve gergin bir görünüm sağlar.
- İnsan vücudunda yer alan bir proteindir.
- Basit, pratik ve kontrollü ilerleyen bir uygulamadır.
- Yaşlanmayı geciktirir.
- Cildi nemlendirir.
Dolgu işleminin olası yan etkileri;
- Alerjik reaksiyon (nadir)
Göz Altı Işık Dolgusu
Hyalünarik asit içermektedir, bu sayede ışık dolgusu verildiği alana yayılarak içeriğindeki vitamin ve antioksidanlar sayesinde gözaltı morluklarına da iyi gelir.
Gözaltı ışık dolgusuyla, yanak ve göz altları arasındaki çöküklükler torbalanmalar düzeltilir ve daha dinç bir bakış elde edilir. Bu dolgunun uygulanması diğer dolgu uygulamalarına göre özellik gösterir. Dolgu, kemiğin hemen üzerindeki cilt altı dokusuna enjekte edilir, içeriğinde lokal anestezik olduğundan dolayı ağrı, acı oluşturmaz. İğnelerin morarma ve şişme yapması nedeniyle göz altı dolgusu kanülle yapılmalıdır. Kanülün ucu künt olduğu için morarma etkisini ortadan kaldırır. Uygulama sonucunda hemen farkedilir, 2 hafta sonra kontrolü yapılır. Kalıcılığı hastadan hastaya göre değişmekte olup ortalama 1,5 yıl kalıcılığı olduğu söylenebilir.
Işık dolgusunun etkisi nedir ?
Işık dolgusu; gözaltında morluk, torbalanma, çukurluk, göz çevresi kırışıklığı oluşmuş her erişkine uygulanabilir. Işık dolgusu uygulaması morlukların rengini açar, çukurlukları doldurur ve hafif torbalarda da torba görünümünü azaltır. Göz çevresinde oluşan kırışıklıkların açılmasında da etkili olan yöntem, göz çevresini ciddi şekilde yeniden yapılandırarak gençleştirir.
Işık dolgusunun içeriğinde bulunan maddeler nelerdir?
Işık dolgusu; sekiz tane aminoasit, hylauronik asit, üç tane antioksidan, mineral, vitamin ve uygulama sırasında ağrı olmaması için lokal anestezik madde içeren bir jeldir.
Dolgunun kalıcılık süresi ne kadar?
Dolgunun yaş,yapılan bölgeye, enjekte edilen dolgu miktarı cildin kalitesine,yaşam tarzı ,sağlık faktörüne ,bağlı olarak 8-12 aya kadar devam etmektedir.
Yüze yapılan dolgu etkisini ne zaman gösterir ?
Ciltte bulunan hyaluronik asit, cilde dolgunluk ve hacim vermektedir.Yaş ilerledikçe, hyaluronik asit azalmakta ve cilt yüzeyinde kırışıklıklar oluşmakta,cilt eski hacmini kaybetmektedir. Dolgu maddesindeki hyaluronik asit cilt altına enjekte edilerek yeniden dolgun ve hacimli
cilt elde edilmesi amaçlanır. Yapıldıktan sonra 20-30 dk içinde belli olur. Dolgunun oturma süresi kişinin cilt yapısına göre 3 haftayı da bulabilir.
Yüzün farklı bölgelerine uygulanan dolgu, uygulanan bölgeye göre etkinliği farklılık gösterir mi?
Hyaluronik asitin su tutma özelliği sayesinde dolgu uygulamasının uzun süren kalıcılık özelliği vardır. Cildin farklı bölgelerine uygulanan dolgunun etki süresi farklıdır. Gün içinde yüzümüzdeki bütün kaslar eşit şekilde kasılmaz ve çalışmaz. Daha çok hareket eden bölgelere uygulanan dolgunun etkinlik süresi daha az olur.
Küçük ve geride duran çeneye dolgu uygulanabilir mi ?
Çenenin çok küçük , zayıf yada içeride olmasının genetik etkilere bağlıdır.Ancak yüzde daha dengeli görünüm yaratmak için çeneyi daha güçlü ve daha uzun hale getirmek mümkün. Dolgu maddeleri 20 dk içinde, kemik yapınız değiştirmeden, çeneye dolgu enjekte ederek hacim ve belirginlik kazandırılır.
Burun kenarındaki gülme çizgileri nasıl giderilebilir ?
Nazolabial bölgenin çöküklüğünü gidermek için dolgu uygulamaları yapılmaktadır. Nazolabial çökmenin en önemli nedeni yanakların volümünü kaybetmesi sorununa da müdahale edilirse , sonuçlar daha tatmin edici olur.
Güneşte kalmak, güneşlenmek dolguları yok eder mi ?
Dolgular güneşe maruziyetten direkt olarak etkilenirler. Sonuçların uzun süre korunması için uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalı. SPF 50 faktör güneş koruyucu kullanılmalıdır.
Şakak Dolgusu Nedir, Ne Kadar Kalıcıdır ?
Yaşlanmayla birlikte oluşan doku kayıpları dolgu ile tamamlanabilir. Alında, şakak bölgesinde doku kayıpları kaşı düşük gösterebilir. Şakak bölgesine doğru dolgu uygulaması yapılarak minimal kaş kalkması ve dinç bakışlar elde edebiliriz. Kalıcılığı ortalama 1 yıl kadardır.
Burun Dolgusu
Burun dolgusu, burnunun görüntüsünden memnun olmayan kişiler için geçici süre de olsa estetik olarak daha kabul edilebilir bir görünüme kavuşmalarına yardımcı olabilir.
Aşağıdaki videoda burun dolgusu işlemini görebilirsiniz;
Dolgu İşleminin Yan Etkileri Nelerdir ?
Dolgu maddesi olarak kullanılan “hyaluronik asit” derimizde bulunan doğal bir maddedir. Bu nedenle alerjik reaksiyonlara neden olmaz. İşlem sonrası hafif bir şişlik ve kızarık oluşabilir. Bazı yerlerde de 2-3 gün içinde geçen küçük morluklar oluşabilir.Dolgular Hangi Bölgelere Uygulanır ?
- Yanak ve elmacık kemiği
- Orta yüz bölgesine
- Burun kenarından aşağı inen çizgiler
- Dudaklar etrafındaki radial çizgiler
- Dudak dolgunlaştırma
- Gözaltı bölgesine
- Çene bölgesine